CAPITAL: „Farmofit“ – Najveća fabrika stočne hrane u BiH

BANJALUKA – Od 2011. godine u Lijevče polju sa radom je počela Fabrika stočne hrane „Farmofit“, u vlasništvu porodične firme„Rapić“ iz Gradiške. Danas je „Farmofit“ respektabilan brend, sinonim za kvalitet, brz i kvalitetan tov, te pouzdanost u radu.

Fabrika stočne hrane „Farmofit“ izgrađena je 2010. godine, a sa radom je počela u aprilu 2011. godine kao najveća fabrika stočne hrane u Lijevče polju.

Kapacitet fabrike je 20 tona gotove smješe na sat vremena, odnosno više od 100.000 tona godišnje.

„Sa skladišnim kapacitetom od oko 25.000 tona u mogućnosti smo otkupiti svu sirovinu domaćeg porijekla, što je naš prevashodni cilj, kako bismo domaćem poljoprivredniku pomogli koliko god je to u našoj moći“, kaže direktor „Farmofita“ Vojislav Rapić.

On kaže da je od samog osnivanja fabrike akcenat bio na kvalitetu i pouzdanosti te da su se prvi rezultati njihovog rada vidjeli već krajem 2011. godine.

Na samom početku rada, u aprilu 2011. godine, ova firma je zapošljavala 35 radnika, od kojih je samo 10 bilo u proizvodnom dijelu firme, dok danas zapošljava više od 90 radnika, od kojih je blizu 60 u proizvodnom dijelu firme.

„Počeci su uvijek teški, u svakom poslu, pa je tako bilo i sa nama. Formiranje kvalitetnog tima, koji je sposoban da zajedničkim snagama odgovori i najvišim zahtjevima intenzivne proizvodnje, je bio jedan od naših prvih koraka“, istakao je Rapić.

„Farmofit“ svoje proizvode isporučuje na farme pilića širom BiH preko kooperantskih odnosa velikih klaonica brojlera, dok su vrećice „Farmofit“ stočne hrane su zastupljene u svakoj bolje snabdjevenoj poljoprivrednoj apoteci širom države.

„U ovom trenutku, radi podmirenja domaće potražnje, nismo se odlučili za izvoz naših proizvoda. Sa naše tačke gledišta, stočna hrana vrhunskog kvaliteta nije proizvod koji trpi velike transportne troškove, tako da smatramo da nam izvoz proizvoda u ovom trenutku i nije prioritet. Zadovoljenje potreba domaćih proizvođača je naš trenutni fokus“, naglasio je Rapić.

Kazao je da je preduzeće „Rapić“, zajedno sa fabrikom stočne hrane „Farmofit“ kompanija koja raste iz godine u godinu.

„Čvrstog smo uvjerenja da u ovom trenutku imamo najkvalitetniju podršku na terenu, za sve potrebe kupaca naše hrane, a čine je najsposobniji komercijalni tim mladih ljudi i vrlo pedantan i organizovan logistički tim. Dobit preduzeća iznosi oko 1,5 miliona KM za 2017. godinu“, kazao je Rapić.

Ova firma u proteklom periodu je imala značaje investicije koje su doprinijele njenom rastu, a u istom smjeru, kako navode, planiraju da nastave i u budućnosti.

„Ove godine smo priveli kraju još jednu milionsku investiciju, kao i svake godine od 2014. godine. Finalizovana je nova saobraćajnica od šest rinfuznih ćelija, svaka kapaciteta od 30 tona, što znači da smo povećali skladišni kapacitet gotovih proizvoda na ukupno 450 tona“, naglasio je Rapić.

Naglasio je da su, početkom marta, instalirali i novu automatsku pakericu najvećeg kapaciteta, svjetski renomiranog proizvođača te da su sa svim ovim investicijama, „Farmofit“ proizvodi dostupniji kupcima.

„Završetkom ovih investicija javila se potreba za četiri nova radna mjesta, što zasigurno nije kraj širenja našeg tima“, rekao je on.

Kao jedan od velikih problema u poslovanju Rapić navodi stav potrošača koji uglavnom smatraju da je strani proizvod uvijek bolji.

„Moj lični stav je da u BiH još uvijek vlada mišljenje da je strani proizvod automatski kvalitetniji i to je tako u mnogim granama privrede, pa i u našoj. Mada se percepcija potrošača mijenja, to je ipak spor i mukotrpan proces. Kao osoba koja je studije završila u inostranstvu i vratila se u rodni kraj, duboko sam uvjeren da se radom, zalaganjem i zajedničkim djelovanjem i ovdje mogu stvoriti fantastične stvari“, zaključio je Rapić i dodao da se mijenja stav države prema privredi ali da je bez kvalitetne proizvodnje koja za sobom vuče kvalitetnu primarnu poljoprivrednu proizvodnju, teško očekivati značajniji napredak u cjelokupnom društvu.

CAPITAL