„Mi, domaćini ljudi, mi ti baš volimo kad nam neko dođe. Da vidi čime se bavimo i sasluša našu priču…Ti meni kao da si sad neki podsticaj donio!“

Ovim srdačnim riječima, u svom nas je domu, krajem januara, dočekao farmer Mustafa Šabić iz sela Veliki Badić, kod Bosanske Krupe. Dok ispijamo kafu, Mustafa nam, zajedno sa članovima svoje porodice, potanko pripovijeda kako je započeo mliječno govedarstvo na platou podno Grmeča. Kroz osmijeh se prisjeća svojih početaka u stočarstvu, kada je zajedno sa bratom Mehmedom držao farmu koza.

Prema njegovim riječima, bila je to hrabra ideja, ali ipak malo ispred tog vremena. Ubrzo nakon toga, braća Šabić su pokrenula proizvodnju mlijeka u vlastitom domaćinstvu, a prvi kontingent junica su kupili, kako Mustafa kaže, „pola kešom, a pola na obraz“.

Danas je na farmi oko 20 muznih krava i desetak junica u pripremi. Obrađuju Šabići oko 150 dunuma vlastite i najmanje još toliko zemlje u najmu. Iz štale svakog dana izlazi više od 400 litara veoma kvalitetnog mlijeka, koje plasiraju čak u mljekaru u Gradačac. Muzna grla formiraju isključivo od vlastitih junica, pri čemu kod oplodnje koriste vlastitog bika. Šabići ne kriju zadovoljstvo u svom radu.

„U počecima je bilo teško. Međutim, sada sam sigurno zadovoljan. Dokaz za to je i činjenica da nikome nismo dužni. Sve svoje obaveze prema dobavljačima izvršavamo na vrijeme“, ponosno ističe Mustafa.

Ponosan je i na to da mu u poslu pomaže čitava porodica. Nažalost, nekoliko dana prije našeg dolaska na farmu, Mustafa je izgubio rođenog brata, koji mu je bio desna ruka na zajedničkoj farmi.

Međutim, porodica Šabić vrijedno nastavlja dalje. Kako nam kažu, da bi jedno poljoprivredno domaćinstvo funkcionisalo i bilo uspješno u proizvodnji, obavezna je uključenost svih članova – domaćina, domaćice, a posebno djece.

„Da nam stariji sin nije donio odluku da će ostati na farmi, supruga i ja sigurno ne bi smo razmišljali o proširenju proizvodnje. Ovako, kad ja njega pitam: ‘Hoćemo li raditi, sine?!’, a on odgovara: ‘Ma, hoćemo, stari!’ – kako čovjek ne bi radio dalje, više“, radosno govori Mustafa.

Ohrabren podrškom porodice, započeo je Mustafa i izgradnju novog, namjenskog objekta za smještaj krava, kapaciteta do 40 muznih grla. Monumentalni objekat, koji je skoro pokriven, izgrađen je na osunčanoj i provjetrenoj lokaciji, prema savremenim propisima za organizaciju profesionalne proizvodnje mlijeka.

Neposredno pored buduće štale, izgrađena je i staza za štraparijadu, koja predstavlja ljubav mlađeg sina prema konjima. Na inicijativu sinova, Šabići su prošle godine organizovali i prvu štraparijadu u svom selu, koja se pokazala kao veoma uspješna i za koju se nadaju da će preći u tradicionalnu manifestaciju.

 

Kada je u pitanju saradnja sa „Farmofitom“, Mustafa kaže sljedeće:

„Krava, kada pojede hranu koja joj se servira i kada proizvede mlijeko, pokaže ti se čitava slika. Mi koristimo MK 18 potpunu smješu i da nije odlična i kvalitetna, ne bi je kupovali. Međutim, meni lično je, pored kvaliteta isporučene hrane, mnogo bitniji odnos koji imamo sa našim komercijalistom Srđanom Savićem. Čovjek je komunikativan, uvijek spreman da pomogne, kada zatreba. Pored toga, kompanija ‘Rapić’ nam je uvijek izlazila u susret na način da nam je analizirala silažu, dovodila različite stručnjake na farmu, te je jedina bila spremna da podrži našu prvu štraparijadu! Nije da nismo pitali i druge proizvođače stočne hrane za podršku, međutim čim ti neko kaže ‘Vidjećemo’, to ti je viđeno! Jednostavno, ‘Farmofit’ ekipa je prva liga!“, kroz iskren osmijeh nam na kraju razgovora saopštava Mustafa, dok sa prve ploče buduće štale posmatramo Veliku i Malu Gomilu, dva poznata grmečka vrha.

 

 

Podijeli