“Farmofit” otkupljuje soju sa domaćih polja širom čitave BiH

Fabrika stočne hrane “Farmofit”, koja posluje u okviru preduzeća “Rapić” iz Gradiške, u cilju zaštite domaćih proizvođača, kao i jačanja domaće privrede, i ove godine otkupljuje sojino zrno uzgojeno na cijelom području Bosne i Hercegovine.

Ova biljka je na našim prostorima još uvijek nedovoljno zastupljena, a poljoprivredna proizvodnja neiskorštena, iako uzgoj soje ima ogoroman proizvodni potencijal. Soja predstavlja izuzetnu sirovinu, jednostavnu za proizvodnju, koja daje siguran povrat ulaganja, jer otkupne cijene ove biljke nemaju velike oscilacije poput drugih poljoprivrednih kultura. Masovnijem uključivanjem domaćih poljoprivrednika u uzgoj soje povećala bi se proizvodnja sojinog zrna u državi. Povećanjem zasijanih površina soje, u saradnji sa domaćim proizvođačima stočne hrane, rezultovalo bi još boljom zaštitom domaće proizvodnje i obezbijedilo kvalitetniji proizvod.

“Farmofit“, koji je već dugi niz godina prepoznat po kvalitetu svojih proizvoda, koristi sojino zrno uzgojeno na području BiH koje podliježe strogoj kontroli nadležnih institucija. Otkup soje je jedan od najznačajnih elemenata u poslovanju fabrike, jer se potencira na domaćoj proizvodnji soje visokog kvaliteta.

Svjesni da je sojino zrno od strateškog značaja za kvalitetan finalnog proizvoda, u fabrici “Farmofit” ulažu značajne napore da se poljoprivrednim proizvođačima pomogne praktičnim savjetima i proizvodima, kako u vrijeme sjetve tako i u vrijeme žetve. Domaći proizvođači mogu očekivati siguran otkup uroda soje, po transparentnim uslovima i konkurentnim cijenama uz zagarantovanu isplatu. Ove godine „Farmofit“ otkupljuje sojino zrno, rod 2016. po cijeni od 0,63 KM/kg + PDV za proizvođače koji su u sistemu poreza na dodatnu vrijednost.