[vc_row][vc_column][vc_column_text]Prije nekoliko dana u Mostaru je organizovana druga radionica za mlade poljoprivrednike, kao i završna konferencija na projektu “Agropreduzetnik”. Riječ je o inicijativi koju implementira Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banja Luci, a uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini. Cilj pomenutog projekta je da obezbijedi uslove za lični i profesionalni razvoj grupe mladih poljoprovrednika i to iz oblasti kao što su preduzetništvo, liderstvo, projektni menadžment, agromarketing i slično. Istovremeno, svrha projekta je da izgradi snažnu mrežu mladih poljoprivrednika, koji će biti jedni od noslilaca budućeg razvoja domaćeg agrarnog sektora.

Preko 80 mladih poljoprivrednika je uzelo učešće na projektu „Agropreduzetnik“

Tokom trajanja projekta, za više od 80 mladih iz cijele BiH organizovane su intenzivne radionice, pri čemu je prvi dio istih implementiran krajem prošle godine u Bijeljini, dok je nastavak radionica organizovan prošle sedmice u Mostaru. Pored relevantnih stručnjaka iz gore pomenutih oblasti, od kojih je značajan dio iz inostranstva, korisnici projekta su imali priliku da se upoznaju i sa brendom Farmofit, odnosno sa organizacijom marketinških aktivnosti u kompaniji „Rapić“ d.o.o. iz Gradiške. Predavanja na pomenutu temu održao je marketing menadžer u „Rapić“ d.o.o., Petar Ninić. Istovremeno, kompanija „Rapić“ je samoinicijativno donijela odluku da podrži posmatrani projekat, na način da je obezbijedila nagradni fond za najbolju poslovnu ideju mladih agropreduzetnika, kao i druge vidove podrške.

Koordinator projekta prof. dr Miljan Cvetković i marketing menadžer „Farmofit-a“ Petar Ninić

U finalnoj fazi projekta pet timova je predstavilo žiriju svoje inovativne poslovne ideje, pri čemu je titulu najbolje zaslužila ekipa sa idejom „Hrana za sve“. Radi se o konceptu koji ima za cilj smanjenje rasipanja hrane (tzv. Food Waste) na način da se izradi kompleksna digitalna platforma, na kojoj bi se objedinile informacije o ponudi i potražni hrane druge i treće klase, kako bi se ista što efikasnije iskoristila i time postigli korisni efekti za društvo, životnu okolinu i sl. U skladu sa pobjedničkim konceptom, koji se zasniva na dobrim praksama, brizi prema ljudima i održivosti ekosistema, pobjednički tim je donio odluku da se nagradni fond preusmjeri u dobrotvorne svrhe.

Pobjednički tim „Hrana za sve“

Ovom prilikom, zahvaljujemo se projektnom timu na ukazanom povjerenju i partnerskoj saradnji, dok posebnu zahvalnost upućujemo mladim agropreduzetnicima iz cijele BiH, od kojih očekujemo značajan doprinos agrarnom sektoru u godinama koje dolaze. Brojnost, iskazani entuzijazam, inovativnosti, ambicija i kolegijalnost među učesnicima nedvosmisleno su dokazali da domaći poljoprivredni sektor ostaje u dobrim rukama. Farmofit će uvijek biti na strani mladih poljoprivrednika.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”4769,4767,4773” img_size=”medium” el_id=”gallery-image-flex”][/vc_column][/vc_row]

Podijeli