FARMOFIT: USKORO KREĆE PRIJEM ŽITA SA DOMAĆIH ORANICA

Početkom jula započinje prijem žita u Fabrici stočne hrane „Farmofit“. Fokus je na pšenici i ječmu, ali i zobi i tritikalu, a očekuje se da će prosjek količina isporuke biti kao i prethodnih godina. Svi uslovi za prijem žita su obezbijeđeni. Na prvom mjestu skladišta i sistemi za direktan prijem i transport žita, kao i kapaciteti za sušenje i laboratorijsku analizu kvaliteta isporučenog žita.

Kooperantska proizvodnja je pod stalnim nadzorom stručnih lica, od momenta pripreme zemljišta, sjetve žitarica, prihrane, zaštite, pa sve do žetve. Ovakav sistem saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima pokazao se uspješnim, jer objedinjuje sve važne elemente u proizvodnji – najkvalitetniji repromaterijal, besplatnu savjetodavnu podršku i nadzor u proizvodnji, te siguran plasman, ili uslugu čuvanja, proizvedenog žita.

Milan Rapić, komercijalni direktor u FHS „Farmofit“ ističe kako je ove godine planiran otkup oko 3000 tona pšenice i 500 tona ječma. „Najveći dio žita se uzgaja u Lijevču, dok će se manje količine otkupiti iz Posavine i Glamoča. Zahvaljujući širokom području uzgoja i evidentnim klimatskim razlikama, očekuje se da će prijem žita potrajati do mjesec dana. Cijena žita će se, kao i svake godine, definisati u skladu sa berzanskim cijenama.“

Zorana Borjanović, dipl. inž. tehnologije u FHS „Farmofit“ navodi kako će se tokom prijema iz svake isporuke vršiti uzorkovanje i analiza kvaliteta žita. „Fokus će biti na određivanju vlage, hektolitarske mase, te eventualnom prisustvu primjesa. Pomoću organoleptičke analize utvrdiće se da li žito posjeduje karakterističan izgled, te svojstven miris za pojedinačne vrste. Posebna pažnja posvetiće se i utvrđivanju prisustva mikotoksina u žitu, zbog otežanih proizvodnih uslova i česte pojave kiše tokom perioda gajenja žita.“ Zahvaljujući vlastitoj i savremeno opremljenoj laboratoriji, te veoma stručnom osoblju, u FHS „Farmoft“ je moguće tokom jednog dana prijema uraditi veliki broj pouzdanih analiza, koje su osnova za buduću proizvodnju najkvalitetnije stočne hrane.

Svi kooperanti imaju mogućnost besplatne laboratorijske analize žitarica prije žetve, kako bi se što preciznije definisali svi elementi kvaliteta i odredilo pravo vrijeme za žetvu.

Za više informacija o uslovima, rokovima i metodologiji prijema žita, obratite nam se putem telefona 051/860-213 ili na mail: info@farmofit.ba.

Samo je jedan PRIRODAN IZBOR!