Farmofit: Prijem pšenice u punom jeku

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, žetva pšenice u Lijevču je već uveliko odmakla. Ispred prihvatnih kapaciteta FSH Farmofit dobro poznati prizori – kolone traktora koji dovoze prvoklasnu pšenicu strpljivo čekaju u redu za isporuku. U prijepodnevnim časovima se isporučuje pšenica koja je požnjevena prethodnog dana, dok se u drugom dijelu dana zaprima pšenica koja je netom „skinuta“.

Dragan Subotić, rukovodilac proizvodnje u FSH Farmofit kaže kako prijem pšenice ove godine protiče bez poteškoća i sa minimalnim zadržavanjem proizvođača na usipnom košu. Svi segmentim prijemnih kapaciteta su servisirani i testirani u prvom dijelu godine, kako bi prijem žita tekao nesmetano.

U pogledu prinosa, ovogodišnji rod pšenice se može ocijeniti kao veoma dobar. „S obzirom na uslove koje smo imali u maju i junu, a koji se odnose na veoma izražene suše u periodu intenzivnog nalivanja zrna, možemo konstatovati da je ovogodišnji rod pšenice, kao i drugih žita izuzetno dobar. Prinos po hektaru će biti za oko tonu do tonu i po manji nego prošle godine, ali trebamo imati u vidu da je prethodna sezona bila rekordna i idealna po mnogo čemu, a da je aktuelna sezona imala niz poteškoća. Jesenja sjetva je uveliko kasnila zbog produžene berbe kukuruza, vremenski uslovi nam nisu išli na ruku, pri čemu na početku godine nismo bili u stanju izvršiti važne agrotehničke mjere u optimalnim rokovima. Ovde prije svega mislim na tretmane žita protiv najvažnijih bolesti. Ako svemu dodamo i aktuelnu sušu, ne smijemo biti nezadovoljni ovogodišnjim prinosima i kvalitetom“, ističe Branko Popović, dipl.ing.poljoprivrede i stručni savjetnik za ratarstvo u kompaniji Rapić.

Zorana Borjanović, dipl. inž. tehnologije u FHS „Farmofit“ navodi kako se tokom prijema iz svake isporuke vrši uzorkovanje i analiza kvaliteta žita. „Fokus je na određivanju vlage, hektolitarske mase, te eventualnom prisustvu primjesa. Prema trenutnim podacima, kvalitet ovogodišnje pšenice je u prosjeku prethodnih godina. Važno je naglasiti kako svi kooperanti i ove godine imaju mogućnost besplatne laboratorijske analize žitarica prije žetve, kako bi se što preciznije definisali svi elementi kvaliteta i odredilo pravo vrijeme za žetvu.

Kada je u pitanju otkupna cijena pšenice za rod 2021., Milan Rapić, komercijalni direktor u FSH Farmofit navodi kako će osnova za ovogodišnji obračun pri otkupu biti hektolitarska masa. Pri tome, otkupe cijene pšence za različite vijednosti hektolitarske mase date su u nastavku:

Hektolitarska masa KM/kg*
70,00-71,99 0,32
72,00-73,99 0,33
74,00-75,99 0,34
76,00-77,99 0,36
78,00-79,99 0,37
>80,00 0,38

                               *Cijene su bez PDV-a

Za više informacija o uslovima, rokovima i metodologiji prijema žita, obratite nam se putem telefona 051/860-213 ili na mail: info@farmofit.ba.

Samo je jedan PRIRODAN IZBOR!