NEZAVISNE: ‘Rapić’ d.o.o. – Od pouzdanog uvoznika do uvaženog proizvođača

GRADIŠKA – Korišćenjem najmodernijih tehnologija u proizvodnji stočne hrane u fabrici “Farmofit”, firma “Rapić” iz Gradiške na tržište plasira smješe koje po svom sastavu i performansama odgovaraju svim potrebama savremenih farmera.

Jedna od najmodernijih fabrika u okruženju izgrađena je 2010. godine, čime je razvoj ovog porodičnog preduzeća podignut na viši nivo.

Ovo preduzeće trenutno zapošljava 76 radnika, različitih starosnih kategorija i stepena obrazovanja, a jednu trećinu ukupnog broja čine visokoobrazovani stručni kadrovi iz oblasti poljoprivrede i srodnih grana. Posebnu pažnju posvećuju edukaciji i konstantnom usavršavanju zaposlenih i njihovom profesionalnom napretku.

Na svom razvojnom putu, koji je počeo 1990. godine, bavili su se uvozom vještačkih đubriva kompanije “Petrokemija” iz Kutine, a od 2003. godine uvoznik su proizvoda Instituta “Zemunpolje”.

Izgradnjom fabrike od pouzdanog uvoznika proizvoda za poljoprivredu, izrasli su u respektabilnog proizvođača stočne hrane, a prethodni period su iskoristili kako bi učvrstili lidersku poziciju proizvođača stočne hrane u BiH.

“Naši proizvodi dostupni su širom države, a vodeći smo proizvođači stočne hrane za intenzivan tov brojlera, gdje su nam povjerenje u kvalitet, tačnost i proizvodne rezultate ukazali svi veći proizvođači tovnih pilića u državi. Prvi smo svoju proizvodnju uskladili sa zahtjevima Halal standarda, a ovom sertifikacijom su obuhvaćeni proizvodi za ishranu i tov pilića”, kažu oni.

Prema njima, recept za uspjeh se ogleda u kvalitetu čije dokazivanje prolazi dugotrajan i mukotrpan put, ali koji se kad-tad isplati.

“Naravno, kvalitet se ne gradi bez odgovarajućih ljudi, tako da smatramo da su naši zaposleni naša najveća prednost. Tu se radi o poštenim, radnim ljudima, kojima je uspjeh kompanije njihov lični uspjeh, a kada imate takve ljude u svom timu, nijedan problem nije nepremostiv, a nijedan izazov neostvariv”, kažu u firmi “Rapić”.

Najveći problem s kojim se suočavaju kada je poslovanje u pitanju je neusklađenost tržišta i zahtjeva koje su poslovni subjetki obavezni da ispoštuju. Kao firma koja ulaže značajne napore u kontrolu kvaliteta, nije im svejedno kada vide da se takvih pravila ne pridržavaju svi ostali.

Od države, za koju ocjenjuju kako u posljednje vrijeme ulaže dodatne napore za zaštitu domaće proizvodnje, očekuju da zadrži taj kurs, dok od lokalne zajednice očekuju da i dalje ima sluha za potrebe privrednika, jer su u dosadašnjoj praksi naišli na razumijevanje sa njihove strane.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, ne planiraju da se zaustavljaju na trenutnom nivou razvoja.

“Naši proizvodi uživaju poštovanje i naklonost kupaca, koja se duže vrijeme gradila i zbog tih kupaca mi u narednom periodu planiramo dodatna ulaganja u tehnologiju, poboljšanje načina dostave, vrste pakovanja, brzine isporuke. Isto tako, konstantnim ulaganjem u marketing i u naše prodajne kanale, mi planiramo da zauzmemo još značajnije mjesto kod korisnika kvalitetne stočne hrane. Ostatak godine ćemo iskoristiti za unapređenje naših mladih stručnjaka”, zaključuju u preduzeću “Rapić”.

O projektu

Projekat “50+” pokrenuli su “Nezavisne novine” i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje “Naše je bolje”.

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

PROFIL

Naziv: “Rapić” d.o.o.

Sjedište: Gradiška

Osnovano: 1990.

Djelatnost: Proizvodnja stočne hrane

Broj zaposlenih: 76

Kontakt: farmofit.ba, 051/860-213, 860-215

 

Nezavisne