Studenti banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta u posjeti fabrici „Farmofit“  

Studenti prvog i drugog ciklusa studija Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, boravili su 25. oktobra, u posjeti Fabrici za proizvodnju stočne hrane „Farmofit“ iz Gradiške, koja djeluje u sklopu kompanije „Rapić“.

Više od 40 studenata, zajedno sa svojim profesorima, su imali priliku da obiđu jedno od najmodernijih postrojenja ove vrste u okruženju te se uvjere da se i u domaćim pogonima proizvodi vrhunska stočna hrana koja zadovoljava najviše evropske standarde.

„Nosimo odlične utiske iz obilaska fabrike. Mi već od ranije imamo dobru saradnju sa kompanijom Rapić, a neki od naših bivših studenata sada rade ovdje. Veoma je važno povezivanje realnog sektora i fakulteta, jer na ovaj način studenti prvog ciklusa studija ostvaruju koristan vid praktične nastave“, naglasila je prof. dr Stoja Jotanović“, prodekan za nastavu Poljoprivrednog fakulteta.

Domaćin ove stručne posjete, Vojislav Rapić, direktor „Farmofit-a“, proveo je goste kroz objekte fabrike, predstavio im savremene procese proizvodnje stočne hrane te ih upoznao sa timom stručnjaka zaposlenih u kompaniji.

„Povezivanjem fakulteta i realnog sektora, studenti nadograđaju stečena znanja u obrazovanju, ali im se otvaraju vrata njihovog budućeg radnog mjesta. Mladim stručnjacima, nakon završetka školovanja nudimo mogućnost zaposlenja te tako nastojimo da pružimo doprinos u smanjivanju odlaska školovanog kadra sa naših prostora“, istakli su u Farmofit-u.

Nakon obilaska fabrike, uslijedila je prezentacija i panel diskusija na kojoj je Vojislav Rapić studentima prenio dragocjena iskustva iz upravljanja porodičnom firmom, koja uspješno posluje već gotovo tri decenije te ih upoznao sa planiranim aktivnostima za naredni period.

„Za mene je ova posjeta bila od velikog značaja, jer sam po prvi put bila u mogućnosti da vidim kako izgleda kompletan proces proizvodnje u savremenoj fabrici stočne hrane. Planiram da ostanem u zemlji, radim na svom usavršavanju, kao i da se zaposlim u struci“, rekla je Slađana Preradović, studentica Poljoprivrednog fakulteta.

Poslovna filozofija FSH „Farmofit“, koja je od svog osnivanja 2011. godine izrasla u jednog najvećih proizvođača stočne hrane u regiji je bazirana na zaštiti i podršci domaćoj proizvodnji. „Farmofit“ već godinama daje prednost sirovinama domaćeg porijekla, vrši otkup od lokalnih poljoprivrednih proizvođača te tako podstiče razvoj domaće privrede.